Kran kit je oprema, koja je potrebna, da sami sastavite kran dizalicu po svom ukusu. Ali prije nego saznate više o ovoj opremi, reći ćemo nešto o tome, šta je u stvari kran dizalica. To je naime naprava, koja omogućuje, da sa njom dižete, vučete ili premještate teret. Kako velik ili težak može biti teret, zavisi od vrste naprave, a poznajemo ih više.

Nezavisno od vrste naprave nikad ne zaboravite ni na servis kranskih dizalica, koji će se pobrinuti, da naprava uvijek radi ispravno i sigurno.

Kran kit

Kran: dizalica za svakakvi teret

Kran – dizalica – granik: različiti nazivi su za istu napravu koja se koristi u različitim industrijama, po najviše u građevinskoj industriji ali je korisna i na mnogim drugim područjima. Sa ovim strojem možemo, kao što smo već istaknuli, dizati, premještati ili vući različiti teret.

Kako se teret razlikuje od industrije do industrije pa čak i od poduzeća do poduzeća, za različiti teret trebamo i različite vrste dizalica. One se razlikuju po vrsti konstrukcije, visini dizanja, nosivosti, brzini dizanja i brzini vožnje. Osim toga naprave možemo dijeliti i na one koje upravljamo ručno i one koje upravljamo električki, odnosno pomoči daljinskog upravljanja, tipkala i slično.

Nosivost naprave inače govori o maksimalnoj korisnoj masi na kuki naprave. Ona doseže najčešće od 3,2 do 50 tona. Osim toga poznajemo i naprave koje mogu da dignu, povuku ili premjeste jako težak teret. Čak i teret koji doseže težinu do 500 tona.

Dizalice mogu biti različito visoke – sve od 8 do 16 metara, a poznajemo čak i puno više naprave, koje se koriste u specifičnim industrijama. Normalno, postoje i dosta niže dizalice, tako da možete visinu prilagoditi svojim potrebama.

Brzina dizanja naprave može biti sve od 0,03 do 0,5 m/s. Vožnja vitla giba se između 0,25 i 1 m/s. A sama naprava može da se vozi sve od 0,4 do 1,6 m/s.

Naprave se međusobno razlikuju i po tome sa kakvim sredstvima mogu da prihvaćaju teret. Sredstva za prihvaćanje tereta, koje možete imati na svojim napravama, su:

 • kuke,
 • zahvatači,
 • elektromagneti,
 • kliješte,
 • stezaljke,
 • pa i svašta drugo.

 

Vrsta sredstva za prihvaćanje tereta razlikuje se od toga koju vrstu i težinu tereta može naprava dignuti, povući ili premjestiti te o kakvoj napravi pričamo.

Kako smo vam na kratko predstavili po čemu sve se naprave međusobno razlikuju, jasno je, da ih postoji mnogo vrsta i da baš svako poduzeće ili industrija treba svoje vrste napravu. U poduzeću Indenna, koje već više od dvadesetak godina radi na području dizalica, možete kupiti različite vrste naprava, vaše postojeće naprave mogu modernizirati ili prilagoditi, a nude i servis kranskih dizalica.

A ako želite biti sam svoj majstor i svoju napravu sagraditi sami, kako bi ta sasvim odgovarala vašim željama i potrebama, nude vam nešto jako posebno. Kran kit.

servis kranskih dizalica

Kran kit: s njim možete sagraditi napravu sasvim po svojim željama

Šta je kran kit, pitate? To je oprema, koja vam omogućava, da sastavite sasvim jedinstvenu napravu za podizanje, premještanje i vučenje tereta, koja će u svemu odgovarati vašim željama i potrebama. Ovaj komplet naime nudi sve komponente koje su potrebne, da sastavite sasvim svojstvenu standardnu napravu za dizanje, premještanje i vučenje tereta. U paketu fali samo glavni nosač – most.

Komponente koje ćete naći u ovom kompletu prilagođene su kako bi se s njima mogli pobrinuti za jednostavnu montažo i kasnije napraviti završnu montažu. Baš sva oprema, koja se nalazi u paketu, napravljena je po mjeri, takvi su i kabli. U poduzeću su se uz to pobrinuli i o testiranju elektro ormara i parametiziranju frekvencijskih regulatora.

Komponente su prilagođene tako, da možete napraviti bilo kakvu napravu, koja ima nosivost čak do 80 tona, a raspon čak do 30 metara. U kompletu tako čete naći:

 • par čeonih mosta granika, koji su dostupni u različitim izvedbama,
 • dvije vrste pogona za vožnju mosta naprave,
 • tipsko lančano vitlo, koje ima nosivost u rasponu od 0,125 tone do 5 tona – i to je moguće dobiti u različitim izvedbama,
 • frekventnu regulaciju koju možete koristiti za pogon vožnje vitla i mosta, a uz to i za pogon dizanja te spuštanje tereta,
 • energetski lanac, koji je primjeran za napajanje vitla granika ili kabla vuča,
 • granični prekidač koji se koristi za ustavljanje vožnje naprave i vitla,
 • granični prekidač koji se koristi za dizanje tereta i
 • različite komande pomoću kojih možete upravljati napravom – znači viseću tipkovnicu, tastaturu ili radijske komande.

 

Sa kran kitom možete dobiti uz to i pomoć kod izvedbe naprave te pripreme projektne dokumentacije za napravu. Mogu vam pomoći i sa montažom i testiranjem naprave.

 

Servis kranskih dizalica: još jedna usluga koju nude

Imate već sastavljenu dizalicu? Onda vam u poduzeću mogu pomoči i kod servisa kranskih dizalica.

Njihova servisna mjesta nalaze se u Zagrebu, Gračanici, Beogradu i Skopju. Za servisiranje koriste vlastito osoblje, a mogu angažirati i široku mrežu servisera s kojim imaju ugovor. U svakom slučaju rad će biti napravljen kvalitetno i brzo. Osobito zbog toga, jer imaju i odlično raspredanu mrežu za dobavu rezervnih dijelova svih zapadnoevropskih proizvođača u dizaličnoj industriji.