Projektiranje, izrada, servis i montaža profesionalnih industrijskih dizalica

Novosti

kran kit

Kran kit i kako pronaći dizalice po mjeri za svoju proizvodnju?

Kod nas možete pronaći kran kit pripremljen prema vašim potrebama i različite dizalice. Kao i u mnogim drugim područjima, svaka grana industrije ima različite zahtjeve kad govorimo o alatima. Neke su karakteristike tih predmeta zajedničke, ali se mnogi detalji razlikuju. Svako postrojenje služi drukčijem cilju pa se zato i uvjeti unutar njega razlikuju. Zato se moraju koristiti specifične konstrukcije.

Iz tog je razloga važno znati pronaći strojeve po mjeri. Neki od najkorištenijih u industrijskoj proizvodnji su dizalice. Bez njih nema nijedne moderne industrije. Bilo da se radi o onima koje koriste vertikalnu ili horizontalnu dimenziju – moraju točno odgovarati zadaći koju ispunjavaju. U protivnom ćete imati smanjenu efikasnost rada, samo djelomičnu sigurnost i općenito nedovoljno optimiziranu proizvodnju. U pronalasku idealnog tipa dizalice mogu vam pomoći razni savjeti, a kad gledate ponudu dizalica uvelike će vam pomoći Kran kit.

Iako je ponuda dizalica vrlo široka, na Indenna HR možete pronaći razne usluge koje se odnose na sve tipove dizalica: servis kranskih dizalica, rekonstrukcija raznih tipova i slično. Ovo je važno radi dugoročnog održavanja strojeva – radi se o velikim investicijama u koje ne ulažete kratkoročno.

kran kit

Različite vrste kran dizalica za razne namjene

Kako biste mogli pronaći idealnu dizalicu za vaše postrojenje, morate znati za što vam treba. Najčešći tip u proizvodnom procesu je kran dizalica koju možete pronaći u različitim inačicama na tržištu, no najkorisniji će vam biti Kran kit za izradu po vlastitoj mjeri.

Iako je kran dizalica norma, u industriji su često zastupljene i mosna te portalna dizalica. Oba su tipa dobro opisana svojim nazivima. Mosna dizalica ima glavnu nosivu konstrukciju nalik na most, dok je kod portalne ona u obliku vrata (portala). Kao i kran dizalica, ove inačice služe za vodoravno prenošenje tereta duž postrojenja, umjesto za dizanje u velike visine. Mosna dizalica može biti u jednostrukoj ili dvogrednoj izvedbi o čemu ovisi nosivost, raspon i visina dizanja.

Unutar kategorije mosnih dizalica razlikuju se lake mosne dizalice i ručne koje služe za povremeno dizanje tereta. Lake mosne dizalice često se nalaze u većem broju na jednoj pruzi kako bi se osigurao prijenos veće količine tereta istovremeno. Radi se o jednostavnim konstrukcijama koje se lako prepravljaju, a nezaobilazne su u svakom industrijskom postrojenju. Ako želite veći stupanj kontrole i personalizacije, odaberite Kran kit umjesto gotovih dizalica. Neovisno o tome kupite li gotovu dizalicu ili komplet za sastavljanje, servis kranskih dizalica dio je stalne ponude.

kran dizalica

Kran kit i kako izraditi idealnu dizalicu po mjeri?

Budući da je svako industrijsko postrojenje jedinstvena priča, često su i potrebni alati strogo specijalizirani za pojedine dijelove posla. Zato se sve više poduzeća odlučuje na kupnju Kran kit kompleta, umjesto gotovih kran dizalica. Na ovaj način mogu upravljati raznim parametrima u izgradnji kako bi mogli u potpunosti prilagoditi sposobnosti dizalice zadaći koju treba obavljati.

Kran kit komplet u sebi sadrži dijelove kao što je pogon za most stroja, pogonski lanci, prekidači i slično, koji su vam potrebni za izgradnju dizalice te ne morate brinuti o njihovoj kompatibilnosti kao što biste morali kad biste samostalno kupovali dijelove. Ovako ćete morati puno manje razmišljati i uspoređivati cijene dijelova, a imat ćete završni proizvod koji savršeno odgovara uvjetima. Za slučaj da kasnije želite poboljšati svoju posebnu dizalicu možete se odlučiti na rekonstrukciju, a u slučajevima oštećenja iskoristite servis kranskih dizalica. Sve ovisi o vašim preferencijama.

Sve u svemu, Kran kit vam osigurava maksimalnu razinu fleksibilnosti i slobode te ćete uz njega savršeno prilagoditi industrijske dizalice svojem proizvodnom procesu. Dok biste druge gotove dizalice morali rekonstruirati i prepravljati, s ovim ćete kompletom od početka imati savršen stroj.

 

Rekonstrukcija starih dizalica i servis kranskih dizalica

Dizalice su vrlo dugotrajan alat i mogu potrajati i po pola stoljeća. U jednu je ruku to odlično jer se radi o isplativoj investiciji, no s druge strane, moderna industrija se ubrzano mijenja i napreduje pa mnogi alati zaostaju za njom. Kako ne biste bacali funkcionalne dizalice, radije odaberite rekonstrukciju ili servis kranskih dizalica.

Stare dizalice mogu se izmijeniti rekonstrukcijom nekih dijelova ili dodatkom novih od modernih materijala koji su u skladu sa zakonskim regulativama. Ovime ćete prilagoditi stare dizalice novim zadaćama te smanjiti zagađenje okoliša jer velik broj materijala reciklirate. Također, redovit servis kranskih dizalica može im produžiti životni vijek pa će vaše industrijsko postrojenje biti još više pogodno za okoliš.

Neovisno o tome radi li se o kranskim, mosnim ili portalnim dizalicama, uvijek vrijedi preurediti stare dizalice i iskoristiti bar dio materijala jer se radi o dugovječnim metalima koji se teško oštećuju. Naravno, oštećenja treba sanirati radi održavanja maksimalne sigurnosti u postrojenju. Uz ponudu personaliziranih usluga rekonstrukcije, servisa, modernizacije i održavanja dizalica, zagarantirat ćete isplativost svojih investicija i postići samodostatnost alata vašeg postrojenja.

Na kraju krajeva, najvažnije je odabrati idealne dizalice u početku, a zatim se ovisno o napretku industrije prilagođavati novim zahtjevima i normama.

servis kranskih dizalica

Više
električno lančano vitlo

Električno lančano vitlo: teret podignite bez muka

Električno lančano vitlo upotrebljava se za vučenje, pomicanje ili dizanje različito teškog tereta, tako je vrlo priručno u mnogo različitih industrija. Sastavljen je od pomičnog bubnja, a oko njega omotanim čeličnim užetom. Odavde i naziv „lančano“. A kako se pomiče pomoću elektrike, nazivamo ga električnim vitlom. Kad ga upotrebljavamo, radimo rotaciju bubnja i s tim stvaramo vučnu silu, a ta sila uvijek je skoncentrirana na kraju čeličnog užeta.

Danas dobro poznajemo električno vitlo, ali još starija naprava, kojom možemo podizati i vući teret, je ručno vitlo. Njime upravljamo – kako kaže i njegov naziv – ručno i za rotaciju ne upotrebljavamo motorni pogon. Baš ručna varijanta ima i jako dugu historiju.

električno lančano vitlo

 

Ručno vitlo ima svoj izvor daleko u historiji

Danas više se upotrebljava električno lančano vitlo, koje ima mnogo veću snagu nego ručna naprava. Ali ručno vitlo može da se pohvali stvarno dugom historijom. Kako su ga ljudi koristili već tisuću godina, u stvari ono je jedan od najstarijih uređaja na svijetu. Naime, pronaći ćemo njegove korijene još u doba Perzije.

Svakako naprava tada nije izgledala kao danas. Tad su, naime, poznavali napravu drvene konstrukcije, koju su upotrebljavali u vrijeme perzijskih ratova, kako bi njome spuštali i podizali mostove. Prvi zapisi o ovoj napravi tako se pojavljuju već 480 godina pr. Kr., a stručnjaci vjeruju, da je njena historija u stvari još puno duža.

Ovakve naprave inače najprije su se počele upotrebljavati u građevinskoj industriji, a i danas je električna varijanta, koje je u ovo doba u mnogo pogleda zamijenila ručnu, još uvijek najkorisnija baš u građevinarstvu. Naime, pomoću njenog bubnja, koji može imati čak 10 metara promjera, može da doseže vučnu silu čak do 250 megatona.

ručno vitlo

 

Električno vitlo: poznajemo više vrsta ove naprave

Danas su u različitim industrijama najviše poznate električne varijante naprava ali elektrika, odnosno motor nije jedino, čime ih možemo upravljati. One se mogu upravljati sa:

 • ručnim upravljanjem,
 • elektrikom,
 • hidraulikom ili
 • pomoću unutarnjeg izgaranja.

Osim toga poznajemo naprave sa jednostrukim i dvostrukim mehaničkim prijenosom. A prijenos može ići preko ravnih i stožastih zupčanika ili preko pužnog prijenosa.

Nezavisno od toga o kojoj vrsti naprave govorimo, električno lančano vitlo sastavljeno je iz pogonskog stroja, prijenosnih zupčanika, bubnja s užetom, kočnice, spojke i sigurnosnog uređaja. Pomoću toga spriječimo, da bi teret tekom dizanja pao na zemlju ili prekoračio visinu dizanja.

A jednostavnije varijante, kao što je ručna, koje se obično upotrebljava za teret koji je lakši od 5 tona, sastavljen je od 2 koluta različitih polumjera. Oni su međusobno spojeni sa zajedničkim vratilom. Veći kolut ima oko sebe namotano uže sa kojim možemo da potežemo teret. Ovaj veći kolut nazivamo kolo. A manji kolut ima obliku valjka. Na valjak je namotano uže, koje drži teret. Produženi dio vitla, znači manji kolut u obliku valjka, nazivamo vreteno.

Ova naprava na trgu je dostupna u jako različitim izvedbama, pa se koristi za različite zadatke vezane na dizanje, pomjeranje i vučenje tereta. U takvoj ili drugačijoj izvedbi naći ćemo je u svim dizalicama, žičarama, dizalima i sličnim uređajima.

Poznajemo i posebne skupine ovih naprava. Među njima naći ćemo brodska, teretna, sidrena, pritezna i vučna vitla. A možemo da ih podijelimo na različite skupine, kao što su čekrk, gdje brojimo jednostavniju verziju uređaja.

A osim toga i različite oblike tako ručnih kako i mehaničkih odnosno električnih vitla, kao što su podno, koje se najviše puta koristi u obliku pomoćnog sredstva za razne montaže, zidno, kojeg obično prije nego ga počnemo koristiti pričvrstimo na zid ili stup, i manevarsko, na kojem radimo sa dugačkim užetom koji se nalazi na malom bubnju i može se koristiti i kod jedrilica.

 

Električno lančano vitlo: izaberite najbolje za sebe!

Nezavisno od toga dali tražite ručno ili električno vitlo, provjerite ponudu poduzeća Indenna. Modeli električnih lančanih vitla i drugih takvih naprava koje čete moči naći kod nas su jako kvalitetni te imaju stvarno drugi rok trajanja.

A osim visoko kvalitetnih proizvoda, kod kojih se pobrinemo i za sve sigurnosne značajke, možemo vam pružati i vrhunske usluge. Tako se možete na nas obratiti po dobar savjet ili se dogovoriti za servis.

Proizvodi su dio najznačajnijih proizvođača iz Njemačke i Švajcarske, a ponuda jako je široka. Tako možete naprave koje čete nabaviti upotrebljavati na različite načine:

 • kao samostalne dizalične jedinice, fiksno ovješene na konstrukciju,
 • kao dijelove, koje je moguće ugraditi na konzočne ili jednotračne dizalice,
 • električni mehanički uređaji mogu biti već integrirani u mosnu dizalicu,
 • a mogu vam služiti i kao prijenosno dizalično rješenje, koje se koristi kod montažnih ili servisnih radova.

električno vitlo

Više
Kran kit

Kran kit: napravite dizalicu točno takvu kakva vam treba

Kran kit je oprema, koja je potrebna, da sami sastavite kran dizalicu po svom ukusu. Ali prije nego saznate više o ovoj opremi, reći ćemo nešto o tome, šta je u stvari kran dizalica. To je naime naprava, koja omogućuje, da sa njom dižete, vučete ili premještate teret. Kako velik ili težak može biti teret, zavisi od vrste naprave, a poznajemo ih više.

Nezavisno od vrste naprave nikad ne zaboravite ni na servis kranskih dizalica, koji će se pobrinuti, da naprava uvijek radi ispravno i sigurno.

Kran kit

Kran: dizalica za svakakvi teret

Kran – dizalica – granik: različiti nazivi su za istu napravu koja se koristi u različitim industrijama, po najviše u građevinskoj industriji ali je korisna i na mnogim drugim područjima. Sa ovim strojem možemo, kao što smo već istaknuli, dizati, premještati ili vući različiti teret.

Kako se teret razlikuje od industrije do industrije pa čak i od poduzeća do poduzeća, za različiti teret trebamo i različite vrste dizalica. One se razlikuju po vrsti konstrukcije, visini dizanja, nosivosti, brzini dizanja i brzini vožnje. Osim toga naprave možemo dijeliti i na one koje upravljamo ručno i one koje upravljamo električki, odnosno pomoči daljinskog upravljanja, tipkala i slično.

Nosivost naprave inače govori o maksimalnoj korisnoj masi na kuki naprave. Ona doseže najčešće od 3,2 do 50 tona. Osim toga poznajemo i naprave koje mogu da dignu, povuku ili premjeste jako težak teret. Čak i teret koji doseže težinu do 500 tona.

Dizalice mogu biti različito visoke – sve od 8 do 16 metara, a poznajemo čak i puno više naprave, koje se koriste u specifičnim industrijama. Normalno, postoje i dosta niže dizalice, tako da možete visinu prilagoditi svojim potrebama.

Brzina dizanja naprave može biti sve od 0,03 do 0,5 m/s. Vožnja vitla giba se između 0,25 i 1 m/s. A sama naprava može da se vozi sve od 0,4 do 1,6 m/s.

Naprave se međusobno razlikuju i po tome sa kakvim sredstvima mogu da prihvaćaju teret. Sredstva za prihvaćanje tereta, koje možete imati na svojim napravama, su:

 • kuke,
 • zahvatači,
 • elektromagneti,
 • kliješte,
 • stezaljke,
 • pa i svašta drugo.

 

Vrsta sredstva za prihvaćanje tereta razlikuje se od toga koju vrstu i težinu tereta može naprava dignuti, povući ili premjestiti te o kakvoj napravi pričamo.

Kako smo vam na kratko predstavili po čemu sve se naprave međusobno razlikuju, jasno je, da ih postoji mnogo vrsta i da baš svako poduzeće ili industrija treba svoje vrste napravu. U poduzeću Indenna, koje već više od dvadesetak godina radi na području dizalica, možete kupiti različite vrste naprava, vaše postojeće naprave mogu modernizirati ili prilagoditi, a nude i servis kranskih dizalica.

A ako želite biti sam svoj majstor i svoju napravu sagraditi sami, kako bi ta sasvim odgovarala vašim željama i potrebama, nude vam nešto jako posebno. Kran kit.

servis kranskih dizalica

Kran kit: s njim možete sagraditi napravu sasvim po svojim željama

Šta je kran kit, pitate? To je oprema, koja vam omogućava, da sastavite sasvim jedinstvenu napravu za podizanje, premještanje i vučenje tereta, koja će u svemu odgovarati vašim željama i potrebama. Ovaj komplet naime nudi sve komponente koje su potrebne, da sastavite sasvim svojstvenu standardnu napravu za dizanje, premještanje i vučenje tereta. U paketu fali samo glavni nosač – most.

Komponente koje ćete naći u ovom kompletu prilagođene su kako bi se s njima mogli pobrinuti za jednostavnu montažo i kasnije napraviti završnu montažu. Baš sva oprema, koja se nalazi u paketu, napravljena je po mjeri, takvi su i kabli. U poduzeću su se uz to pobrinuli i o testiranju elektro ormara i parametiziranju frekvencijskih regulatora.

Komponente su prilagođene tako, da možete napraviti bilo kakvu napravu, koja ima nosivost čak do 80 tona, a raspon čak do 30 metara. U kompletu tako čete naći:

 • par čeonih mosta granika, koji su dostupni u različitim izvedbama,
 • dvije vrste pogona za vožnju mosta naprave,
 • tipsko lančano vitlo, koje ima nosivost u rasponu od 0,125 tone do 5 tona – i to je moguće dobiti u različitim izvedbama,
 • frekventnu regulaciju koju možete koristiti za pogon vožnje vitla i mosta, a uz to i za pogon dizanja te spuštanje tereta,
 • energetski lanac, koji je primjeran za napajanje vitla granika ili kabla vuča,
 • granični prekidač koji se koristi za ustavljanje vožnje naprave i vitla,
 • granični prekidač koji se koristi za dizanje tereta i
 • različite komande pomoću kojih možete upravljati napravom – znači viseću tipkovnicu, tastaturu ili radijske komande.

 

Sa kran kitom možete dobiti uz to i pomoć kod izvedbe naprave te pripreme projektne dokumentacije za napravu. Mogu vam pomoći i sa montažom i testiranjem naprave.

 

Servis kranskih dizalica: još jedna usluga koju nude

Imate već sastavljenu dizalicu? Onda vam u poduzeću mogu pomoči i kod servisa kranskih dizalica.

Njihova servisna mjesta nalaze se u Zagrebu, Gračanici, Beogradu i Skopju. Za servisiranje koriste vlastito osoblje, a mogu angažirati i široku mrežu servisera s kojim imaju ugovor. U svakom slučaju rad će biti napravljen kvalitetno i brzo. Osobito zbog toga, jer imaju i odlično raspredanu mrežu za dobavu rezervnih dijelova svih zapadnoevropskih proizvođača u dizaličnoj industriji.

Više
jednogreda mosna dizalica

Jednogreda mosna dizalica je idealna za podizanje lakših tereta

Jednogreda mosna dizalica koju s drugim imenom zovemo laka mosna dizalica nekoliko je drugačija od dvogrede naprave. Svejedno jednogreda mosna dizalica karakteristikama je slična dvogredi, pa se kao i prva koristi za dizanje, vučenje i premještanje tereta, samo što se upotrebljava za lakši teret, od kud i njen drugi naziv.

Inače ove naprave zovemo i graniki ili kranovi, a u svakom slučaju ide za stroj pomoći kojeg dižemo, premještamo ili povlačimo teret različitih težina i oblika. Sve vrste kranova, pa tako i jednogreda mosna dizalica, tako se najviše puta koriste u građevinski industriji.

Osim toga ovakve naprave veoma su priručne u skladištima i u različitim industrijama gdje se susrećemo sa različitim teretom.

jednogreda mosna dizalica

 

Dijelovi mosne dizalice: sve naprave moraju imati praktično iste osnovne dijelove

Poznajemo puno različitih vrsta naprava za podizanje, povlačenje i premještanje tereta. Neki kranovi su prikladni za lakše terete, a drugi se koriste za veoma teške stvari. Ali nezavisno od toga o kojoj vrsti krana govorimo, dijelovi mosne dizalice, osobito dvogrede i jednogrede, su slični:

 • imaju nosivu metalnu konstrukciju, koja ima obliku mosta;
 • tračnice, koje su obično postavljene ispod stropa;
 • kreću se duž tvorničku halu;
 • osim toga imaju još vital;
 • strojni sklop;
 • električni uređaj.

 

Zbog karakteristika i dijelova mosne dizalice naprave najviše puta upotrebljavamo za prijenos sipkog materijala i za druge slične predmete. Zbog svojih karakteristika napravu možemo upotrebljavati i u radionicama te montažnim halama. Jako su upotrebne i u željezničkoj industriji, gdje se koriste za utovar ili istovar vagona. A one veće naprave možemo koristiti recimo i kod brodogradnje.

 

Mosna dizalica: karakteristike koje se razlikuju kod jednogredog krana naprotiv dvogrede naprave

Kad se pitamo kako se razlikuje jednogreda od dvogrede mosne dizalice, karakteristike se međusobno razlikuju po najviše u tome, da je jednogreda mosna dizalica upotrebljiva kod lakšeg tereta, njena nosivost je naime najviše 15 tona, a ponekad i manje.

A dvogredi kran upotrebljava se za nekoliko teži teret. Uz to jednogreda naprava nema ni posebnih zahtjeva što se tiče visine kuke u odnosu na tračnicu na stazi kojom se vodi naprava, dok laki mosni kran ne treba ni stalnog servisiranja.

Međutim kod dvogredog krana visina, do koje želite dignuti teret, je veoma važna. Da naprava može raditi, na mostu je potrebno ugraditi dodatnu elektroopremu. Zbog toga jer je dvogredi kran upotrebljiv i u teškim radnim uvjetima, a sa njim možete podizati, premještati i vuči teži teret, potrebno ga je redovito servisirati. Baš to je i razlog, da je potrebno uzduž naprave ugraditi servisni podest.

mosna dizalica karakteristike

 

Laka jednogreda mosna dizalica: karakteristike koje je dobro poznavati

Iako smo objasnili kakve su razlike između jednogrede i dvogrede naprave, ima smisla i da predstavimo kakve ima karakteristike jednogreda naprava:

 • njena nosivost je obično sve od 3 do 10 tona, ponekad i do 15, kao što smo već istaknuli;
 • napravom možete upravljati pomoću daljinca ili lokalnog-upravljačkog tipkala;
 • glavni nosači na napravama mogu biti u odnosu na bočne nosače niski, srednji ili visoki;
 • laki kran može se koristiti na različitim mjestima, kao što su industrijski objekti, energetska postrojenja, servisne radionice, skladišta svih kategorija i drugdje, gdje vam je potreban moderan transport.

 

Veoma je važno i u kojim uvjetima može jednogreda mosna dizalica raditi, to zavisi i o djelovima mosne dizalice. To utječe i na njenu cijenu. Osim toga na cijenu utječu i drugi faktori, kao što su:

 • kojom brzinom može naprava voziti,
 • kojom brzinom može podizati teret,
 • do koje visine moguće je napravom podignuti teret,
 • FEM razred,
 • kod kakve temperature može naprava da radi ispravno,
 • dali je naprava dobra i za rad na otvorenom,
 • kakve sigurnosne mjere ima naprava i
 • kakvi su specifični uvjeti u proizvodnji gdje može naprava da još radi ispravno.

 

„Radni razred po FEM“ govori o propisima za ovakve naprave. Oni su raspoređeni u više radnih razreda, koji se dijele na oznake 1Bm, 1Am, 2m, 3m i 4m. To, u koji razred je naprava raspoređena, zavisi od uvjeta, kao što su maksimalno moguće opterećenje, koliko puta može naprava premjestiti ili dignuti teret te koliko sati može raditi u jednoj smijeni.

Poduzeće Indenna nudi vam različite kranove poznatih i kvalitetnih proizvođača. Kod nas možete kupiti različite naprave za podizanje, premještanje i vučenje tereta, kao što su jednogrede mosne dizalice, te različite dijelove mosnih dizalica, oni nude i druge usluge koje bi vam mogle koristiti. Mogu da rekonstruiraju i moderniziraju stare strojeve. Isto tako nude servis i održavanje takvih i drugačijih naprava.

Na tržištu su već dugo – čak više od dvadesetak godina, i imaju stvarno puno iskustva tako na slovenačkom i hrvatskom tržištu kao i na tržištu u susjedstvu, zato vam mogu i znaju dobro savjetovati koja naprava je najbolja za to što vam treba, a uz to i koju tehniku rada najbolje je da upotrijebite kod svojih podviga.

dijelovi mosne dizalice

Više
portalna dizalica

Portalna dizalica upotrebljava se u različitim industrijama

Portalna dizalica ili kran odnosno granik – možemo da koristimo sve nazive; ima prepoznatljiv oblik vrata. Od tud i naziv portalna dizalica. Oblik vrata odnosno portala ima u stvari njeno vozno postoljenje. Njen oblik sastavlja još okvir metalne konstrukcije na kojem čete naći okomite noge.

One su spojene s nosačem koji je postavljen u vodoravnu smjer, a po njemu vozi se tako zvana mačka. Kao i ostali graniki, odnosno kranovi, i radionična portalna dizalica koristi se za dizanje ili premještanje različitog tereta. A baš mačka je onaj dio naprave s kojim se premješta teret.

 

radionična portalna dizalica

radionična portalna dizalica

Radionična portalna dizalica ima više oblika

Poznajemo više različitih vrsta portalnih kranova. Mogli bi ih nabrajati baš dugo, jer kako treba da kranovi rade sa različitim teretom, tako su potrebne i različite oblike ove naprave. Ali ako bi morali nabrojiti one najvažnije i najšire upotrebljavane, tih ima 5 vrsta.

Prva varijanta je portalni kran koji ima okretni vitlo. To su kranovi koji imaju kruti ili pomični dohvatnik. Noge, na kojima ove naprave stoje, su jednostavne i niske, samo što je kod njih most dosta teži od onog kojeg ima kran sa običnim vitlom.

Zbog mase mosta, brzina vožnje kojom radi naprava je mala, doseže naime samo 0,25 do 0,5 m/s. Njihova učinkovitost će biti veća ako su pravljene okretnim vitlom ali je važno, da taj stoji na nepokretnom mostu.

Kako smo već spomenuli kran običnim vitlom – i to je jedna vrsta radionične portalne dizalice, kažimo više o njemu. On može imati most sa jednim ili dva punostjena, a umjesto toga moguće je koristiti i rešetkasti nosač. Poznajemo i takve kranove koji su pravljeni na takav način ali imaju kombiniranu konstrukciju. Koji kran je najbolji za vas zavisi ponajviše od toga kakvo opterećenje potrebno vam je, da ga naprava preživi.

Posebno velika vrsta krana je brodogradilišni portalni kran. On ima stvarno veliku nosivost, što možemo razumjeti i iz imena. Na kraju krajeva on se koristi za gradnju brodova. Raspon, kojeg može da doseže ovakva naprava, je jako velik, a velika je i mogućnost dizanja tereta u visinu. Ovi graniki važe za jedne najvećih na svijetu.

Pored ove tri vrste portalne dizalice poznajemo još dvije. Portalni kran koji se koristi za premještanje šljunka. Ove naprave su pravljene od čeličnih cijevi. Te kontejnerske portalne dizalice, koje koristimo kad treba da premjestimo kontejnere.

Poznajemo i druge vrste naprava, koje se koriste u drugim vrstama industrija. U tom slučaju govorimo o posebnim grupama portalnih naprava koje možemo da koristimo u mnogim drugim različitim industrijama. To su, na primjer, pretovarni mostovi i kranovi koji se koriste kod brodogradnje. Između ovih vrsta naći ćemo brodske istovarivače i brodske utovarivače.

 

indenna dvigala portalna dizalica

indenna dvigala portalna dizalica

Idenna dvigala portalna dizalica: izaberite pravi oblik za sebe

Industrijske i radionične portalne dizalice najviše se koriste u radionicama i industrijama, kao što su na primjer otvorena skladišta, pa i hidromehanički objekti. Upotrebne su i kad trebamo naprave za redovito uzdržavanje proizvoda.

Kad nam trebaju naprave kojim se poslužujemo u različitim proizvodnim procesima, pa čak i kad nam treba naprava kojom možemo zamijeniti alat na hidrauličnim prešama.

Treba vam nešto od toga ili samo tražite servis ili modernizaciju svojih postojećih naprava? Onda obiđite poduzeće Idenna dvigala Portalna dizalica je samo jedna od varijanti koje možete dobiti kod nas. Naime, nudimo naprave različitih vrsta, koje su primjerne za različite vrste tereta, a mogu raditi u različitim okolinama.

Znači mogu da prenesu različitu razinu opterećenja, a primjerne su kako za rad vani tako i z rad unutra. Rado ćemo vam savjetovati šta izabrati i nuditi vam pokoji savjet i u vezi tehnike. Naime, imamo ogromno iskustva i tako smo sigurni, da ćemo vam moči pomoči. Idenna dvigala portalnim dizalicama i drugim kranovima naime bavi se već više godina.

Ako se naprave upotrebljavaju za tako različite tehnike, onda je očekivano da ih postoji ogromno vrsta. To isto tako znači, da je potrebno poznavati tehnike dizanja i vrste kranova, da bi odabrali pravu napravu i baš tu možemo vam mnogo pomoči u poduzeću Idenna dvigala Portalna dizalica ili bilo koja druga vrsta krana tako će vam biti na dohvatu ruke, a sve informacije, koje trebate, dobit ćete brzo i efikasno.

Osim toga u našem poduzeću ne bavimo se samo prodajom naprava za dizanje ili pomjeranje tereta, nego ćemo vam rado savjetovati čak i o tome, kako bi mogli vaše kranove integrirati u postojeće objekte te pomoči vam kod odabira tehnike dizanja.

Isto tako na nas se možete obratiti kad vam treba projektiranje dizaličnih rješenja ili rekonstrukcija neke stare naprave koju već koristite u vašem poduzeću. Naprave možemo popraviti, a i modernizirati. U svakom slučaju mi ćemo se probati što više približiti vašim potrebama i željama.

Ogromno iskustva imamo sa servisom naprava za dizanje i pomicanje tereta, a pravi smo broj i za intervencije, ako dođe do toga, da vam trebaju. Za održavanje naprava možemo se dogovoriti kako ugovorno tako i intervalno, zato se samo obratite na nas i zajedno ćemo naći pravo rješenje za vaš posao.

portalna dizalica

portalna dizalica

Više
portalna dizalica

Portalna dizalica u različitim oblicima za različite industrije

Portalna dizalica, koju nazivamo i portalni granik ili kran, je naprava za dizanje tereta sa voznim postoljenjem, koji ima oblik portala – znači vrata. Naprava je napravljena iz okvira metalne konstrukcije na kojem se nalaze okomite noge, koje su spojene s vodoravnim nosačem. A po njemu vozi se mačka, koja se upotrebljava za dizanje ili puštanje tereta.

portalna dizalica

 

Indenna dvigala portalna dizalica je dostupna u različitim oblicima

U poduzeću dvigala portalne dizalice prodaja Indenna, moguće je dobiti u različitim oblicima i veličinama. Industrijske i radioničke portalne dizalice inače najviše puta upotrebljavaju se u industrijama i u radionicama, kao što su hidromehanički objekti i otvorena skladišta.

Osim toga one se upotrebljavaju i za redovito uzdržavanje proizvoda, kod posluživanja u različitim proizvodnim procesima te kod zamjene alata na hidrauličnim prešama.

Ako vam trebaju portalne dizalice prodaja u našom poduzeću je široka – kao rečenu – puno različitih oblika ove naprave, tako da ćete sigurno naći pravi oblik za sebe i svoje upotrebe. Indenna portalne dizalice prodaja jednogredne ili dvogredne portalne dizalice. Naši konzolni nosači mogu biti ili na jednoj ili na oboje strane.

Prodaje se takve za vanjsku upotrebu, pa i takve za unutarnju upotrebu. Mogu imati pomične ili fiksne vitle. Njihova nazivna nosivost je od 1 do 80 tona.
Portalna dizalica je dostupna i u obliku poluportalne naprave, što znači, da je tračnica na jednoj strani na višja na jednoj lokaciji i niža na drugoj strani.

Za sve naprave upotrebljavaju se komponente koje su standard za sve granike (kranove), pa i za mosne kranove. A ako vam treba nosivost, koja je manja od 3.000 kg, portalnu dizalicu je moguće dobiti i u ALU izvedbi, koje nazivamo ALU laki kranovi. Lahki kranovi idealni su za manje radionice, koje trebaju podizanje lakših tereta ispod 3.000 kg.

 

Radionička portalna dizalica: poznajemo više vrsta naprava

Inače postoje različite oblike i vrste portalnih dizalica. One se u grubom dijele na:

 • Portalne kranove sa okretnim vitlom. U tom slučaju govorimo o okretnim kranovima sa krutim ili pomičnim dohvatnikom. Njihove noge su jednostavne i niske ali je njihov most dosta teži od mosta krana sa običnim vitlom. Jer ima most veliku masu, brzina vožnje naprave je mala i doseže samo 0,25 do 0,5 m/s. One su više učinkovite ako su napravljene s okretnim vitlom ali na nepokretnom mostu.
 • Portalne kranove sa običnim vitlom kojih most je s jednim ili dva punostijena, a umjesto toga može se koristiti i rešetkasti nosač. Postoje i takvi koji su napravljeni iz kombinirane konstrukcije. Odabir zavisi najviše od opterećenja kojeg mora da preživi naprava.
 • Brodogradilišni portalni kranovi, koji imaju jako veliku nosivost, jer se koriste za gradnju brodova. Njihov raspon je velik, isto tako velika je i visina dizanja. Ovo su jedni najvećih kranova na svijetu.
 • Portalni kranovi za premještanje šljunka koji su pravljeni od čeličnih cijevi.
 • Kontejnerski portalni kranovi, koji se koriste za premještanje kontejnera.

 

A poznajemo i neke posebne grupe portalnih kranova koji se koriste u drugim industrijama. To su, na primjer, pretovarni mostovi i kranovi koji se koriste kod brodogradnje, kao što su brodski istovarivači i brodski utovarivači.

prodaja portalnih dizalica

 

Portalne dizalice prodaja nije sve što nude

U poduzeću u vezi portalnih dizalica prodaja nije sve čime se tvrtka bavi. Kod nas možete da dobijete i savjet o tome, kako integrirati kranove u objekte te o odabiru tehnike dizanja. A uz to nudimo još mnogo drugih usluga.

Za vas projektiramo dizalična rješenja. Bavimo se rekonstrukcijom starih industrijskih granika. Za vas mogu da moderniziramo stare kranove. A pobrinemo se i o servisu te održavanju naprava. Za servis možemo se pobriniti na poziv, a možemo vam i pomoći kad vam treba intervencija. Održavanje naprava može biti ugovorno ili intervalno. To zavisi od dogovora kojeg ste sklopili s našom tvrtkom.

Više
električno vitlo

Električno lančano vitlo uvelike povećava učinkovitost rada

Električno vitlo je motorizirani uređaj, namjenjen podizanju ili povlačenju teških tereta. To je univerzalan alat, koji se može koristiti uskoro u svim industrijama, a njegova prednost je u tome, da se njim mogu podizati tako vrlo zahtjevni i krhki tereti kao oni, koji su preteški za ručno podizanje.

U usporedbi sa ručnim vitlom ima električno vitlo uvelike poboljšanu učinkovitost radnih operacija, vrlo je fleksibilno i jednostavno za rukovanje i ima mogućnost brojnih dodatnih opcija i pribora – od daljinskog upravljanja, zaštite od preopterećenja do promjene brzine kretanja i još puno više. Sve to ga čini savršenom opremom u skladištima, proizvodnji, građevinarstvu, servisima automobila i u drugim radnim sektorima.

Tehnološki usavršena električna lančana vitla iz naše ponude su robusna, pouzdana i sigurna, s brojnim prednostima. Poznati smo po tome, da kod svog rada ne pristajemo na kompromise u kvaliteti, zato zastupamo najuglednije proizvođaće vitla, s kojima imamo dugogodišnje pozitivno iskustvo: njemačke tvrtke SWF Krantechnik i Liftket te švicarsku tvrtku GIS.

električno vitlo

električno vitlo

Kako pronaći idealnu električno vitlo za svoje potrebe

Imamo vrlo širok spektar odabira električnih vitla koji besprijekorno izvršavaju čak najzahtevnije zadatke i pri tom koriste najnapredniju tehnologiju – ali kako bi ispunili sva vaša očekivanja, morate prije svega odabrati onaj pravi za svoj radni proces. Najprije trebate utvrditi kakav kapacitet podizanja će vam trebati za obavljanje posla.

Tvrtke za podizanje motora ili trgovine će možda podizati terete do težine jedne tone, nasuprot tome će neka tvornica ili industrija trebati kapacitet podizanja pet tona ili više. Među modelima električnih lančanih vitla postoje razlike u performansama, razlikuju se na primjer u maksimalnoj brzini dizanja, napona ili radnog ciklusa, u tome, kako se instaliraju i s kakvom snagom rade, pa provjerite specifikacije kod svakog da biste bili sigurni što zapravo trebate i tražite.

Nakon što se odlučili kakvo će biti opterećenje ili vučna sila vitla, trebate znati također kakav kapacitet bubnja trebate, to znači, kakva treba biti dužina i debelina lanca na bubnju. Vrlo važno je također električno ožičenje – dali imate 3 fazno napajanje te kakvu radnu brzinu trebate. Što detajlnije ćete definirati svoje potrebe to idealnije vitlo ćete nabaviti.

 

lančano vitlo

lančano vitlo

Električna lančana vitla su svestrana i fleksibilna

Upotrebljavaju se u različitim radnim okruženjima i su prikladna tako za zatvorene prostore kao za vanjsku upotrebu. Električna vitla iz naše ponude se mogu upotrebljavati samostalno, mogu biti ili instalirana ili mobilna i se prema potrebi prenositi s jedne lokacije na drugu – najčešće za potrebe servisnih radionica ili kod montaža.

Pored toga su ključni element dizalica. Montiraju se na konzolnu ili jednogrednu dizalicu ili su integrirana u mosnu dizalicu. Vrlo su fleksibilna i jednostavna za rukovanje a uz to kompaktna i sa snažnim motorom.

Mnoge prednosti naših lančanih vitla za vrhunske perfomanse

Dopustite da vam predstavimo električno vitlo i naše ostale vrhunske proizvode i njihove posebnosti i prednosti koje ih zbog visokog kvaliteta i napredne tehnologije postavljaju u sasvim posebnu kategoriju. Električna vitla proizvođaća SWF Krantechnik su kompaktnih dimenzija i imaju dug životni vijek, jer su u radnoj klasi 2m prema europskim standardima FEM.

Važan je podatak da je njihanje tereta na kuki minimalno i pokretanje i kočenje je vrlo lagano. Na sve modele se može jednostavno instalirati radio kontrola. Model GT ima frekvenciju spuštanja odnosno podizanja do 2,5 tone što je vrlo pogodno za tačnu pozicioniranje tereta. Model SK je vrlo robusan što mu daje garanciju za dugotrajnost i pouzdan rad te najviši sigurnosni standard. Uz to pogon ne treba posebno održavanje.

Odnos između njegovih dimenzija i snage motora je idealan. Jer ima mogućnost linearne regulacije brzine voznog pogona, teret tijekom prijenosa minimalno njiha. Za radnike će biti vrlo ugodno jer radi izuzetno tiho. Nosivost ima do 5 tona i brojne funkcije: mehaničku zaštitu od preopterećenja, upravljački tablo sa utikačem i prekidačem i 2 brzine dizanja.

Prema potrebi je ovaj tip električnog lančanog vitla moguće nadgraditi voznim pogonom FND. Ako želite možete se odlučiti za dodatni pribor, na primjer za zaštitini kišni pokrov, radijsko upravljanje RadioMaster, vozni pogon u veoma kratkoj izvedbi, brojilo radnih sati, zglobni vozni pogon, termistorsku zaštitu motora i izvedbu za prehrambenu industriju te odabrati lanac i kuku od nehrđajućeg čelika. Ovo vitlo je vrlo svestrano i ima veoma široke mogućnosti upotrijebe.

Električna vitla za opasno radno okruženje

Osim upravo spomenutog proizvođača nudimo vam električna lančana vitla još jedne istaknute firme – GIS. Iznimno kod njih je da su pogodna za ugradnju u opasnim radnim okruženjima i imaju zaštitu za plin i prašinu prema standardu ATEX. Zbog tih karakteristika se mogu koristiti i u zabavnim i scenskim tehnikama.

Visina dizanja je čak do 120 metara. Mogući so različiti dodaci i nadgradnje, među ostalog sinkrono podizanje 2 lanca. Odabrati možete vitlo u verziji iz nehrđajućeg čelika i sa ultra kompaktnim dizajnom.

Pri kupnji dobite sve potrebne upute sa svim atestima. Ako se unatoč djetaljnim opisom naših vitla ne možete odlučiti, koji je najoptimalnije rješenje za vaše radno okruženje, možemo vam pri tom pomoći savjetima.

 

električno lančano vitlo

električno lančano vitlo

Više
daljinsko upravljanje dizalicom

Daljinsko upravljanje dizalicom je sigurnije i pouzdanije

Daljinsko upravljanje dizalicom je rezultat tehnološkog napretka postignutog u posljednjim desetljećima i predstavlja veliki korak naprijed u uporabnoj vrijednosti industrijskih kranova. Upravljanje dizalicom s daljinskim upravljačem uvedeno je oko 1960. godine i od tada do danas se ova tehnologija neprestano poboljšava i usavršava.

Moderni daljinski upravljači su od onih u prošlosti sigurniji, pouzdaniji, učinkovitiji, svestraniji i pridonose dodatni uštedi troškova. Sistemi za radio kontrolu kranova iz naše ponude su vrhunski, pouzdani, laki i jednostavni za upotrebu.

Nudimo sisteme svjetovno etabliranih produzeća koji garantiraju najvišu razinu sigurnosti kod daljinskog upravljanja dizalicom.

Daljinsko upravljanje dizalicom

Daljinsko upravljanje dizalicom

Zašto se za vašu tvrtku odlučiti za daljinsko upravljanje dizalicom

Dali ste spremni poboljšati produktivnost svoje tvrtke i uz to povećati sigurnost rada industrijskog krana? U suvremenoj industriji, radionicama i tvrtkama nema mjesta za nisku učinkovitost, nefleksibilnost i neracionalnost te bilo kakvu opasnost u radnoj okolini, zbog koje bi moglo doći do ozljede radnika.

Ako se u tvrtki odlučite za prijelaz s ručnog na radijsku kontrolu krana, će to donositi brojne prednosti. Kao prvo će operaterima osigurati najvišu razinu sigurnosti i omogućit će im veću fleksibilnost kod rada. Kada operateri ne moraju biti vrlo blizu krana koji radi, je radno okruženje za njih puno sigurnije. Rizik da dođe do nesreće se time uvelike smanji.

A to nije sve, njihov rad je kvalitetniji, jer se mogu koncentrirati na točnije pozicioniranje tereta i mogu bolje pratiti rad krana. Kad je sve pod kontrolom, se mogu slobodno udaljiti od opreme i u isto vrijeme pratiti ostale radne procese i u njima sudjelovati. Činjenica da operater nije ograničen na kabinu dizalice uvelike povećava njegovu produktivnost i tvrtki donosi velike uštede.

Rad se također obavi brže jer se može rasporediti na više operatera, koji sudjeluju kod rada s dizalicom na daljinsko upravljanje. Jedan operater na primjer s radio kontrolom podigne teret i pošalje ga drugom operateru, koji preko daljinskog upravljača spušta teret na određeno mjesto. Sljedeća vrlo važna prednost radio kontrole je jednostavniji i sigurniji rad s kranom s dva vitla ili dizala.

U svakom primjeru je to savršeno rješenje za moderno i napredno radno okruženje i u mnogim detaljima nadmašuje nepraktičnu viseću komandu. Sad kad znate, kakve bitne promjene i prednosti donosi uvođenje radio kontrole krana u radni proces, na vama je da odaberete najprikladniji sistem za svoje potrebe upravljanja dizalicom.

upravljanje dizalicom

upravljanje dizalicom

Optimizirajte vaše rezultate rada vrhunskim radio komandama

U našoj ponudi imamo samo proizvode vodećih proizvođača komanda za daljinsko upravljanje dizalicom jer brinemo o vašoj učinkovitosti i sigurnosti. Samo pravom opremom možete naime postizati dobre radne rezultate i raditi bez nezgoda.

Našim daljinskim upravljačima ćete obaviti sve posle kao treba jer besprijekorno rade i u najzahtjevnijim radnim uvjetima i s njima ćete optimizirati rezultate rada. Birati možete među komandama istaknutih proizvođača Telecrane, HBC Radiomatic, Ikusi i Teleradio.

Dopustite da vam predstavimo modele vrhunsko izrađenih upravljača za daljinsko upravljanje dizalicom proizvođaća Telecrane, za koje je karakteristična mala težina, jednostavno korištenje i kompaktnost. Model Silver Easy ima 2 tipkala, primjeran je za sve tipove motora i vrlo je lagan – ima težinu 120 grama.

Model Silver Hoist ima 2 ili 4 tipkala i je idealan za lančana vitla sa manualnim kolicima. Prvenstveno namijenjen mosnim kranovima (a može se upotrijebiti i za portalne, građevinske i konzolne kranove) je model Silver Nova, koji omogućuje 3 pravca i 2 smjera kretanja dizalice i ima 6 tipkala.

Usavršenija modela Silver Magnum i Silver Tech imaju 6, 8 ili 10 tipkala i mogućnost programibilnih tipkala preko PC. Posebna kategorija je model Silver Joy – joystick ručica s 5 stupnjeva i 16 programibilnih releja, s njim se mogu upravljati portalni kranovi, mosne dizalice sa više od dvije brzine i ostali kranovi. Neka najnaprednija tehnologija radi za vas i pomaže vam podignuti svoje poslovanje na višu razinu.

 

dizalica na daljinsko upravljanje

dizalica na daljinsko upravljanje

Više
jednogreda mosna dizalica

Jednogreda mosna dizalica upotrebljava se za lakši teret

Jednogreda mosna dizalica naziva se i laka mosna dizalica. Ona se u nekim parametrima razlikuje od dvogrede. U poduzeću Idenna možete dobiti različite dvogrede i jednogrede naprave koje će vam pomoći sa nošenjem i premještanjem tereta. Rado će vam savjetovati koja će biti bolji izbor za vas.

Kada je stvar o kojoj pričamo, mosna dizalica prodaja, nije jedino sa čime se ovo poduzeće bavi. Naime, mogu se pobrinuti i o rekonstrukciji i modernizaciji starih strojeva te servisom i održavanjem vaših naprava, tu so i dijelovi mosne dizalice. Osim toga mogu vam i savjetovati koju tehniku rada upotrebljavati, da bi ona bila najviše optimalna.

jednogreda mosna dizalica

 

Jednogreda mosna dizalica i dijelovi mosne dizalice – zašto uopće trebamo ove naprave?

Ove naprave, koje nazivamo i granik te kran, su strojevi s pomoću kojih dižemo različite teške stvari, premještamo teret ili ga povlačimo. Zbog toga one se najviše puta upotrebljavaju u građevinski industriji, a potrebne su i u skladištima i sličnim industrijama. Poznajemo ih više vrsta.

Naprave mogu biti jednogrede ili dvogrede, a poznajemo još mnogo drugih sličnih naprava. Nezavisno od toga dali je kran jednogredan ili dvogredan, on je napravljen nosivom mentalnom konstrukcijom u obliku mosta, a ta kreće se duž tvorničke hale, obično po tračnicama koje su postavljene ispod stropa.

U glavnom upotrebljavamo ih za prijenos sipkog ili sličnog materijala te drugih sličnih predmeta. Isto tako služi i prijenosu u radionicama te montažnim halama, a možemo ih upotrebljavati i u željezničkoj industriji, za utovar ili istovar vagona.

Osim mosta, kran sagrađen je još iz vitla, strojnih sklopova i električnih uređaja.

laka mosna dizalica

 

Laka mosna dizalica i njene karakteristike

Jednograda mosna dizalica najviše puta koristi se:

 • u industrijskim objektima,
 • na energetskim postrojenjima,
 • u različitim servisnim radionama,
 • u skladištima svih kategorija,
 • pa i drugdje, gdje se upotrebljava moderan transport.

Njihova nosivost obično ide do 30 m raspona i 10 tona nosivosti. Nosivost nekih je čak i veća, do 15 tona. A upravljanje napravom može biti uz pomoć daljinca, znači daljinski, ili uz pomoć lokalnog-upravljačkog tipkala. Glavni nosač ovih strojeva može biti u odnosu na bočne nosače nizak, srednji ili visok.

 

Kakve su razlike između dvogrede i jednogrede mosne dizalice?

Ako usporedimo jednogredu mosnu dizalicu sa dvogredom najveća je razlika u tome, kako je prva laka mosna dizalica. Naime, njena nosivost je najviše do 15 tona, ponekad i manje.

Isto tako je važna napomena, da ona nema posebnih zahtjeva koje se tiče visine kuke u odnosu na tračnicu na stazi po kojoj vodi se naprava. A uz to ne treba je ni stalno servisirati.

A ako odlučite za dvogredi kran, visina do koje možete dignuti teret je veoma važna. Za to, da može da radi, na mostu je treba ugraditi dodatnu elektroopremu. A pošto sa njim možete raditi i u teškim radnim uvjetima, serviser mora vam biti uvijek na dohvat ruke.  Zbog toga uzduž naprave potrebno je ugraditi servisni podest.

mosna dizalica prodaja

 

Mosne dizalice cijena zavisi od više faktora

Kao smo več omijenili, kod mosne dizalice cijena će zavisiti od više faktora. Isto tako i ako kupujete bilo koju drugu vrstu ove naprave.

Faktori, koji utječu kod krana na cijenu, su:

 • kakva je brzina sa kojom naprava može da se vozi;
 • sa kakvom brzinom ona može podignuti teret;
 • do koje visine stroj može da digne teret;
 • koji je radni razred po FEM;
 • kakva može biti temperatura okoliša, da stroj još uvijek radi ispravno;
 • dali je moguće sa njim raditi na otvorenom;
 • koliko na njgov ispravni rad utječe okoliš i
 • koje su dodatne sigurnosne mjere, koje zavise od specifičnih uvjeta u proizvodnji.

Kod mosne dizalice cijena če u velikoj mjeri zavisiti od ovih faktora.

 

Šta znači izraz „radni razred po FEM“?

Jedna od karakteristika, koja utječe kod mosne dizalice na prodaju – u stvari cijenu stroja, je radni razred po FEM. Ali šta to ustvari znači?

Po FEM propisima naprave su raspoređene u više radnih razreda. Njihove oznake su: 1Bm, 1Am, 2m, 3m i 4m. Da bi neka jednogreda mosna dizalica bila raspoređena u jednog od razreda, mora odgovarati nekim uvjetima. Razredi su tako ovisni od:

 • učestalosti pojave maksimalnog opterećenja,
 • broja nošenja ili premještanja tereta i
 • sati koje su na napravi provedene u jednoj smijeni.

Kako bi što brže rasporedili naprave u pojedine razrede, vrijede neke opće smjernice.

 • Naprava je u razred 1 Bm i 1 Am raspoređena kad se koristi samo povremeno, a isto tako maksimalno je opterećenje potrebno samo katkad.
 • Razred 2m se koristi za strojeve sa kojima se radi u jednoj ili najviše dvije smijene, a one su dio proizvodnog procesa.
 • Razred 3m se upotrebljava kad se naprava redovito upotrebljava u teškim uvjetima, kao što su rad u 3 smijene, temperatura više puta prelazi 40 °C i slično.

Od toga, u kojim uvjetima ćete upotrebljavati stroj, znači zavisi koliko kvalitetnog trebate. A kvaliteta i dijelovi mosnih dizalica sigurno utječe na cijenu.

mosne dizalice cijena

Više
kran kit

Kran: provjerite koji je najbolji za vaše potrebe

Kran dizalica je stroj, pomoči kojeg moguće je dizati i premještati teret. Poznajemo ih više vrsta i oblika, tako da je za različite potrebe potrebna i različita naprava. U tvrtki Indenna, koja je osnovana prije više od 20 godina, specijalizirani su za standardna i nestandardna dizalična rješenja. A njihove usluge su uz prodaju naprava za dizanje i:

 • savjetovanje vezano na tehnike za podizanje tereta,
 • tehnička potpora koja je na volju kako projektantima tako i arhitektima,
 • rekonstrukcija starih dizalica,
 • modernizacija tih naprava,
 • servis kran dizalica i dobava rezervnih dijelova te
 • održavanje svih vrsti strojeva za dizanje tereta.

Osim toga, da prodaju visoko kvalitetne naprave, oni i nude kran kit, šta znači da vam pomažu, da stroj sastavite sami.

Kran

Kran kit: budite sam svoj majstor

Kran kit je u stvari oprema sa kojom možete da sastavite mosne dizalice kakve vam trebaju. Ako u tvrtki Indenna naručite kran kit, u njemu ćete dobiti baš sve komponente koje trebate, da sastavite standardnu napravu. On jedino nema glavnog nosača – mosta.

Komponente koje se nailaze u kompletu prilagođene su za jednostavnu radnu montažu, a kasnije i za završnu montažu. Sva elektrooprema, koju ćete naći u kran kit-u, napravljena je po mjeri, čak i kabele. Isto tako je testiran elektro ormar, a frekvencijski regulatori su parametrizirani.

Komponente, koje su kod njih na volju, primjerne su za cijeli spektar dizalica nosivosti do 80 tona i sa rasponom do 30 metara. Komponente, koje se nalaze u kompletu, su:

 • dva čeona nosača mosta krana u različitim izvedbama,
 • dva pogona vožnje mosta naprave,
 • tipsko lančano vitlo nosivosti sve od 0,125 tone do 5 tona i to u različitim izvedbama,
 • tipsko uženo vitlo, koje može da nosi od 1 do 80 tona – isto tako u različitim izvedbama,
 • frekventna regulacija koja se koristi za pogone vožnje vitla i mosta te za pogon dizanja i spuštanja tereta,
 • energetski lanac sa kojim možete napajati vitle dizalice ili kabelska vuča,
 • granični prekidač, sa kojim možete ustaviti vožnju dizalice i vitla,
 • granični prekidač koji služi za dizanje tereta i
 • različite komande za upravljanje kranom, kao što su viseća tipkovnica, tastatura ili radijske komande.

A osim toga, da ovaj komplet uključuje sve nabrojane komponente, u tvrtki pomoči će vam i kod izvedbe i projektne dokumentacije dizalice. A isto tako pomoći će vam i kod montaže te testiranju naprave. Na takav način dobit ćete baš sve šta ćete trebati za sastavljanje svoje kran dizalice.

kran kit

Servis kranskih dizalica za sve potrebe

Ako ne trebate novi stroj za dizanje ali treba vam servis vašeg, onda možete da koristite uslugu tvrtke Indenna, naime servis kranskih dizalica. Kako je tvrtka aktivna na mnogo prostora, naći ćete servisna mjesta u Zagrebu, Gračanici, Beogradu i Skopju. Servisi su jako dobro organizirani i veoma fleksibilni. Naime, osim uz pomoć vlastitog osoblja, koje je visoko školovano za servisiranje, mogu angažirati i široku mrežu servisera sa kojim imaju ugovor i isto tako garantiraju, da će posao biti obavljen kvalitetno. Osoblje će se potruditi, da sredi bilo koju situaciju, koja treba servisiranje vaše dizalice.

Zbog njihove visoke angažiranosti i mreže u različitim zemljama, oni mogu da dobave rezervne dijelove od svih zapadno europskih proizvođača, koji se bave dizaličnom tehnikom. Isto tako povezani su sa tvrtkama koje imaju svoju službu za održavanje i tako mogu bez problema da vam savjetuju kod odabira odgovarajućeg rezervnog dijela.

kran dizalica

Šta staviti u upit za rezervni djel?

Ako ćete im poslati upit za servis kranske dizalice, šaljite pored i sliku te serijski broj rezervnog dijela koji vam je potreban. Isto tako dobro je, da im pošaljete godinu proizvodnje vaše dizalice koja treba servis te njen kratak opis. Tako ćete sigurno dobiti najtočniji odgovor i najlakše ćete dobiti pravi servisni dijel. Naša ekipa će tada proučiti vaš upit, progledati dokumentaciju za dizalicu vešeg tipa i na kraju poslat onaj dio, koji vam je potreban.

servis kranskih dizalica

Više